Esnaflara müjde!
‘Küçük esnaf’ diye tabir edilen binlerce mükellefi ilgilendiren teklif Meclis’ten geçti basit usulle vergilendirilen mükellef kazançları gelir vergisinden muaf tutulacak.
Vergi Usul Kanunu değişiklik teklifi TBMM’de bugün kabul edildi
Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Kanunda neler var? Esnafa vergi muafiyeti kimleri kapsıyor?
Teklife göre, basit usulle vergilendirilen mükellef kazançları gelir vergisinden muaf tutuluyor.
‘Küçük esnaf’ diye tabir edilen 850 bin civarındaki mükellef yıllık beyanname vermeyecekler.
Esnafa gelir vergisi muafiyeti 2021’den itibaren kuaför, berber, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, çay ocağı işleticisi, terzi, tamirci mesleklerine vergi kolaylığı sağlayacak.
850 bin civarında olan ve “küçük esnaf” olarak ifade edilen yıllık cirosu 240 bin liranın altında olan mükellef grubunun kazançları gelir vergisinden istisna tutulacak.
Sosyal içerik gelir vergisinden istisna
İnternet üzerinden sosyal içerik üreten kişilerin bu yolla elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna tutuluyor.
Sosyal medyadan yapılan paylaşım ve içerikleriyle gelir elde eden kişiler 640 bin liraya kadar olan kazançlarından yüzde 15 stopaj ödeyecek. 640 bin liradan fazla gelirler ise gelir vergisi kapsamında alınacak.
Teklife göre, tarım sektörü ve çiftçilerin kamu kurum ve kuruluşlarından aldıkları destekler gelir vergisinden istisna tutulacak.
Fiziki ortamdan bağımsız olarak elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilecek.
Çiftçilere ne var..
Gelir Vergi Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre;
Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan tarımsal destek ödemeleri üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisi,
Çiftçilerin düzeltme zaman aşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları,
Açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla, tahsil tarihinden itibaren hesaplanacak faizi ile ret ve iade edilecek.
Fiziki ortamdan bağımsız olarak elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilecek
3 bin 600 liradan fazla vergi veya vergi cezasına taalluk ettiği takdirde ilanın, Gelir İdaresi Başkanlığı (GiB) veya ilgili idarenin resmi internet sitesinde de duyurulabilmesine imkan tanınıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na; fiziki ortamdan bağımsız olarak elektronik ortamda vergi dairesinin kurulması, vergi dairelerinin diğer vergi dairelerinin şubesi olarak belirlenmesi suretiyle mükelleflere hızlı ve etkin hizmet verilebilmesinin sağlanması, vergi dairesince yapılan işlemlerin elektronik ortamda kurulan vergi daireleri tarafından da yerine getirilmesini temin edecek düzenlemeler yapma konusunda yetki verilecek.
GiB – Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı 465 vergi dairesi, 575 bağlı vergi dairesi (mal müdürlüğü) ve 2 vergi dairesi yetkisine haiz vergi dairesi başkanlığı olmak üzere 1042 vergi dairesi bulunuyor.