Geçmişte ÜDS / KPDS’yi gündemlerinin üst sıralarına taşımayan çok sayıda aday, bu nedenle ciddi bedeller ödemek zorunda kalmış, çeşitli kurslarda ve sınav salonlarında değerli zamanlarını yitirmiştir.
YDS nedir? YDS’ye kimler girebilir?
Eğitim Haberleri Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) talimatıyla Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilk kez 7 Nisan 2013 Pazar günü gerçekleştirilen merkezi bir lisan sınavıdır.
Yorum ve ilk uyarı: 2012 yılına kadar uygulanan ÜDS ve KPDS, klasik liselerden mezun adaylar kadar, dil eğitimlerini iyi okullarda almış adaylar için de aşılması zor bir engel olmuştur.
Geçmişte ÜDS / KPDS’yi gündemlerinin üst sıralarına taşımayan çok sayıda aday, bu nedenle ciddi bedeller ödemek zorunda kalmış, çeşitli kurslarda ve sınav salonlarında değerli zamanlarını yitirmiştir.
12 yıl boyunca uygulanan ÜDS ve 22 yıl boyunca uygulanan KPDS’nin ciddi sınavlar olduğu su götürmez bir gerçektir. Bu iki sınavın devamı niteliğindeki YDS’nin de, aynı ciddiyetle ele alınması gerekir. YDS Sınavı nedir? YDS’ye kimler girer?
Doçent, doktora ve sanatta yeterlik adayları.
Yüksek lisans programlarına girecek lisans programı mezunları.
Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrencilerden, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görmek isteyenler.
Herhangi bir kamu kurumunda çalışmakta olup dil tazminatı ya da yurtdışı görev vs. nedeniyle yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler.
Öğretim üyesi dışında kalan öğretim görevlisi kadrolarına naklen ya da açıktan ataması yapılacak olanlar.
Yurt dışında öğrenim görüp de diploma denklik işlemleri için YDS sonuçlarından yararlanmak isteyen adaylar.
Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ya da Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girecek olan adaylar.
Kamu personeli olmak amacıyla KPSS’ye girecek adaylardan, çalışmak istedikleri kamu kurumunun talebi doğrultusunda yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler.
Herhangi bir kamu kurumunda çalışmıyor ya da çalışmayı amaçlamıyor olsa da, yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler. (Not: YDS’ye girebilmek için herhangi bir eğitim kurumundan (lise, üniversite vs.) mezuniyet şartı aranmamaktadır.)
Önemli:
Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrencilerin, öğrenimlerini sürdürmek istedikleri üniversite (enstitü) yetkilileri ile yüz yüze görüşerek, yüksek lisans programları için üniversitenin (enstitünün) YDS sınav sonuçlarını kullanıp kullanmadığını ve eğer kullanıyor ise, bunun şartlarını öğrenmeleri gerekir.
Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) Sonuçları açıklandı
ÖSYM merakla beklenen, 13 Eylül Pazar günü gerçekleşen YDS sonuçları Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) sonuçlarını açıkladı.
Adaylar 13 Eylül ’de düzenlenen YDS sonuçlarını ÖSYM’ye ait https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebilirler.
ÖSYM’nin sınava ait sayısal verilerine göre YDS’ye toplam 151 bin 88 aday başvurdu, bunlardan 122 bin 561’i katıldı,
Sınavı geçersiz sayılan aday sayısı ise 49 oldu. Sınavı en çok geçersiz sayılan aday İngilizce testinden.
Buna göre İngilizce testinde 45, Almanca’da 2, Arapça ve Rusça’da ise birer adayın sınavı geçersiz sayıldı.