Tropikal Kelebek Bahçesi, yenilenen yüzüyle yeniden açıldı!

Posted by

Türkiye’nin ilk kelebek bahçesi ve Avrupa’nın en büyük kelebek uçuş alanına sahip Konya Tropikal Kelebek Bahçesi 2015 yılında ziyarete açılmıştır.

Konya’nın favori ziyaret mekanlarından olan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi yenilenen yüzüyle kapılarını yeniden ziyaretçilerine açtı.

Tropikal Kelebek Bahçesi ziyaretçilerine kapısını açtı

Kelebekler, Böcekler ve Bitkiler..

Kelebeklerin ömrü 1 gün mü? Dünyaca tanınan, Konya’nın favori ziyaret mekanlarından olan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi yenilenen yüzüyle kapılarını yeniden ziyaretçilerine açtı.

Kelebekler Vadisi

Selçuklu Belediyesi tarafından Konya’ya kazandırılan şehrin cazibe merkezlerinden olan ve ziyaretçilerin uğrak yeri haline gelen Tropikal Kelebek Bahçesi misafirlerine daha iyi hizmet sunabilmek adına bir süredir bakıma girmişti.

Bakımı ve yeniden düzenleme çalışmaları tamamlana bahçe ziyaretçilerine kapılarını yeniden açtı.

Yılın her döneminde gerek yerli gerekse yabancı turistlerin ziyaret trafiğine şahit olan Tropikal Kelebek Bahçesi Konya’yı ziyarete gelen misafirlerine yenilenen yüzüyle hizmet vermeye kaldığı yerden devam edecek.

Türkiye’de tek ve Avrupa’nın sayılı mekanlarından olan Tropikal Kelebek Bahçesi, 3 bin 500 m² gezi alanı ile toplamda 7 bin 600 m²’lik kullanım alanına sahip.

1 600 m² kelebek uçuş alanında 15 tür kelebeğe doğal yaşam alanı sunan bahçede 98 türe ait 20 bin adet bitki bulunuyor. Bahçeye gelen misafirler kelebekleri kendi nektar bitkileri etrafında uçarken gözlemleyebiliyor.

Tropikal Kelebek Bahçesi 375 bin ziyaretçi sayısı ile geçtiğimiz yıl Mevlana Müzesi’nden sonra en çok ziyaret edilen mekan olmayı başardı.

Ne zaman açık oluyor?

Tropikal Kelebek Bahçesi Pazartesi günü hariç haftanın her günü 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

 


 

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi İletişim Bilgileri:

Telefon Numarası: 0332 211 1120

e-mail: belediye@selcuklu.bel.tr

www.konyakelebeklervadisi.com

Adresi: Sille Parsana Mahallesi İsmail Kaya Caddesi No: 206 / 244 42250 Selçuklu / Konya / Türkiye

 


 

Kelebek nedir? Kelebekler bir gün mü yaşar?

Kelebek, böcekler (insecta) sınıfının pulkanatlılar (Lepidoptera) takımına ait canlılardır.

Kanatları mikroskobik pulların kiremit dizilişi şeklinde sıralanması ile örtülüdür. Bu pullar küçük sarsıntı ya da temas ile kopar ve dökülürler. 3 çift ayak ve 2 çift kanatları vardır.

Kelebeklerin ağız yapısı emici tiptedir ve pipet şeklindedir, buna Proboscis adı verilir.

Çiçeklerin nektarını bu pipet şeklindeki ağızları ile emerler ve kullanmadıkları zaman bu ağız rulo şeklinde başın alt kısmında bulunur. Ayaklarında da tat duyargaları vardır yani dilleri ayaklarındadır diyebiliriz.

Kelebek nedir? Kelebekler bir gün mü yaşar?
Kelebek nedir? Kelebekler bir gün mü yaşar?

Kelebekler yumurta ile çoğalırlar, bu yumurtalar küre, silindir, yarım küre gibi farklı şekillerde olabilir. Tırtıl; yumurtadan çıkan larvaya verilen addır ve ağız parçalarının ısırıcı çiğneyici yapıda olması ile konak bitkisinin yapraklarını yerler. Çok obur olan tırtıllar beslenerek büyürler ve büyüdükçe deri (kitin yapıdaki dış iskelet) değiştirirler.

Tırtıl gerekli erişkinliğe ulaşmak için türe göre 4-5 kez deri değiştirir. Yeterince beslenerek gerekli erişkinliğe ulaşan tırtıl kendisine bir pupa (krizalit) oluşturur. Bu oluşturduğu pupanın içinde tam başkalaşıma (metamorfoz) uğrayan tırtıl, kelebek olarak pupayı yırtarak çıkar.

Çıktığı zaman hemen uçamaz çünkü kelebek, pupanın içinde kanatları katlanmış bir biçimde ve ıslaktır. Genelde sabahın ilk saatlerinde pupadan çıkan kelebekler kanatlarına vücut sıvısı (hemolenf) pompalayarak kanat genişliğini sağlar ve ardından ıslak olan kanatlarını askıda kalarak kurutur.

Dünya’da hiçbir kelebek bir gün yaşamaz!

Kelebeklerin bir gün yaşıyor hikayesi Mayıs sineğinden gelmektedir.

Mayıs sineği fizyolojik olarak kelebeklere çok benzediğinden onun ömrü bir gün olması kelebeklerin de ömrünün bir gün olduğu yanlış inancını doğurmuştur.

Kelebekler türüne bağlı olarak 1 hafta ile 1 yıl arasında yaşarlar. Yaşamı yumurta, tırtıl, pupa ve kelebek olarak ele alırsak bu süre daha uzun olmaktadır. Kelebeklerin ömürleri hakkında birkaç örnek verecek olursak Türkiye’de yaşayan Sarı Bantlı Kadife (Nymphalis antiopa) ergin evrede 10 ay kadar yaşayabilmektedir.

Kelebeklerin ömrü ne kadardır?

Güney Amerika’da yaşayan bir güve olan Yukka güvesi (Prodoxus y-inversus) tırtıl halinde 30 yıl kadar olabilmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere kelebeklerin ömrü 1 günden daha uzundur.

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’ndeki kelebeklerin en iyi şartlarda yaşayabilmeleri için bahçe içinin tropikal kelebeklerin doğal yaşamlarında olduğu gibi 28° ve % 80 neme sahip olması gerekmektedir.

Bu şartlarda bahçe içindeki kelebeklerimiz en kısa 2-4 hafta yaşamaktadırlar. Idea Leuconoe bilimsel isimli “Paper Kite” kelebeğinin 60 güne kadar yaşadığı bilinmektedir.

 GiRiş ÜcRetleri nediR?

Yetişkin: 25 TL

Öğrenci: 7,5 TL

Aile ile birlikte gelen 0-6 yaş çocuklar için ücretsiz.

Engelli ve 65 yaş: 5 TL

Refakatçi (Engelli kimliğinde refakatçi hakkı vardır yazanların refakatçisi ücretsizdir)

Şehit yakını (Anne, Baba, Eş ve Çocuk) ücretsiz.

Gazi ücretsiz.

Yetişkin Grup (9+ Kişi) 20 TL

Öğrenci Grup (9+ Kişi) 5 TL

Eğitim Sınıfı (Bahçe Gezisi) 5 TL

Eğitim Sınıfı (Eğitim Bedeli) 3 TL

Oyla post
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir