Muayene olmak isteyenler özel hastanelere gidecek, provizyonu cepten ödeyecek.
SGK resmi tatil günlerinde muayeneye provizyon vermeyi kesti
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) özel sağlık kuruluşlarının resmi tatil günlerinde poliklinik hizmeti vermesi uygulamasını kaldırdı.
Sosyal güvenlikte yeni alınan kararlar çerçevesinde, tatil günlerinde özel hastanelerde SGK’lılara poliklinik hizmeti uygulamasına son verilecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yayınladığı bir genelge ile resmi tatil günleri Medula sistemi üzerinden verilen klinik muayene hizmetlerine artık provizyon verilmeyeceğini, resmi tatil günleri klinik muayene hizmetinin kaldırdığını duyurdu.
Yani bundan sonra hastalar resmi tatil günleri anlaşmalı hastanelerde SGK üzerinden klinik tedavi hizmeti alamayacağı için özel hastanelere gitmek zorunda kalacak. Ancak özel hastanelere giden hastalar da provizyon alamadıkları için yüzde 40’a oranında daha fazla tedavi ücreti ödeyecek.
Almanya’daki gurbetçilerin Türkiye ’de de sağlık hizmeti almasının yolu açıldı. Yeni bir uygulamayla da özel hastanelerde doktorların muayene kotaları için ‘günlük kontrol dönemi’ başladı.
Günlük muayene kotaları
2014 Nisan ayı itibariyle sosyal güvenlikte bazı kararlar da uygulamaya girdi. SGK’nın aldığı yeni kararlar şöyle:
Geçen günlerde bir duyuru yayımlayan Sosyal Güvenlik Kurumu, doktorların günlük muayene kotaları için getirilen kontrol sistemini haftalıktan günlüğe çevirdi. Bu kapsamda, 1 Mayıs’a kadar hekimlerin günlük çalışma saatlerinin dilekçe şeklinde düzenlenerek ilgili yerlere teslim edilmesi gerekecek.
Halen göz ve fizik başta olmak üzere bazı branşlarda doktorların ‘günlük hasta kotası’ bulunuyor. Fizik tedavi ve rehabilitasyonda günlük muayene sayısı geçen günlerde alınan kararla 60’la sınırlandırılırken, göz muayenelerinde ise özel hastanelerdeki günlük hasta kotası 45 olarak belirlendi.
Resmi tatil günlerinde poliklinik hizmeti
1 Nisan itibariyle uygulamaya giren bir diğer düzenlemeye göre de özel hastaneler artık resmi tatil günlerinde SGK’lı hastalara poliklinik hizmeti vermeyecek. Söz konusu günlerde sadece acil, hemodiyaliz ve onkolojik tedaviler yapılabilecek.
Özel hastanelerde SGK’lılara poliklinik hizmeti 2011 yılından bu yana veriliyordu. 1 Nisan kararlarıyla birlikte bu düzenleme rafa kalkmış oldu.
Başka bir yeni uygulama ise Almanya’daki Türkleri ilgilendiriyor
Yürürlük tarihi 1 Nisan olarak belirlenen düzenlemeye göre de Almanya’da yaşayan ve bu ülkede sigortalı olanlar, Türkiye’de bulundukları dönemde de diğer SGK’lılar gibi sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Hem kamu hastanelerinde hem de özel hastanelerde verilecek sağlık hizmetinin yanı sıra, bu kişiler için düzenlenmiş reçeteler de karşılanacak.
Özel hastanede klinik tedavi
1 Mart 2014 tarihinde yayımlanan genelgeye göre acil branş, hemodiyaliz ve onkoloji tedavisi dışında bütün tedaviler için bundan sonra Pazar günleri, 19 Mayıs ve Kurban Bayramı gibi resmi tatil günlerinde provizyon verilmeyecek. Hastalar provizyon hizmeti alamadıkları için özel hastanede klinik tedavi almaya başlayacak.
Yeni uygulama ile daha önce resmi tatil günlerinde de SGK’nın karşıladığı yüzde 40 oranındaki tedavi ücreti de provizyon verilmediği için kesilecek. Bu durumda özel hastaneye giden hastalar provizyon alamadığı için bu ücreti de kendi cebinden karşılayacak.
Resmi tatil günlerinde klinik hizmetinin kaldırılmasının hasta haklarına aykırı olduğunu söyleyen Hasta Hakları Derneği Başkanı Orhan Demir yeni düzenlemeyi şu şekilde eleştirdi:
‘’İlgili kanunlara göre devletin vatandaşa kesintisiz sağlık hizmeti sunma görevi vardır. Diğer yandan vatandaşın özel hastaneye gitmesinin temel nedeni kamu hastanelerinde sunulan kalitesiz ve niteliksiz sağlık hizmetidir.
Vatandaştan özel hastaneyi zorunlu sebeplerden dolayı tercih etmektedir. Böyle bir düzenleme ile resmi tatil günlerinde hastaların anlaşmalı kurumlardan sağlık hizmeti alma hakkının engellenmesi Anayasaya, Sosyal güvenlik kanununa ve Hasta haklarına aykırı düzenlemedir. Diğer yandan bu düzenleme ile resmi tatil günlerinde hastaların cebinden %40’lara varan fazla bir ücret çıkacak. Bu düzenleme gizli bir zamdır.‘’