,

Okula uyum sürecinde yapılması gerekenler

Posted by

Okula uyum sorunu yaşayan öğrencilerin durumu

Anaokulları Yaka Kreşler Konya Gündüz Bakımevi Meram Çocuk evi, Bu dönemde çocuğa anlayış ve sabır gösterilmelidir. Zorlama biçimindeki davranışlar çocuğun duygusal gelişimine ve psikolojisine zarar verebilmektedir…

Okulun ilk günlerinde, öğrenciler okula gelirken bazı sorunlar yaşayabilirler. Ebeveynlerin okula uyum sürecinde dikkat etmesi gereken konular nedir? Okula uyum sürecinde yapılması gerekenler nelerdir?

Anne ve babalar, böyle bir durumda rehberlik servisi ve sınıf öğretmenleri ile işbirliği yaparak, bu sorunların gerçek nedenini bulma yoluna gitmelidirler. Bu tarz bir yaklaşım sonunda, çocuğun okula uyumu daha da kolaylaşacaktır.

Okula uyum problemi yaşayan öğrencilerde;

– Ağlayarak ya da sözel olarak ayrılığı protesto etmek,
– Anne ve babasının kucağından inmek istememek,
– Okuldan gitmelerine sarılarak izin vermemek,
– Arkalarından ağlamak,
– Okulda sessizce, gruba katılmadan bir köşede oturmak,
– Sürekli olarak anne-babasının ne zaman geleceğini sormak ve kapıdan ayrılmak istememek, gibi tepkiler izlenebilir.

Ayrıca, bazı psikosomatik belirtiler de kaygı düzeyine bağlı olarak görülmektedir. Örneğin; baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, yüksek ateş.. vb gibi

Yetişkinlerin de bir olaya üzüldüklerinde veya kaygı duyduklarında bu tarz psikosomatik rahatsızlıklar yaşadıkları bilimsel bir gerçektir. Normal bir uyum sürecinde de yukarıdaki belirtiler gözlemlenebilir.

Okula uyum sorunlarında, Anne ve babanın, böyle bir durumla karşılaştığında telaşa kapılmamaları, okulla birlikte hareket ederek, tutarlı bir şekilde sorunu çözümlemeye çalışmaları uygun bir yaklaşım olacaktır..

Çocuk herhangi bir sağlık şikayeti ile okula gitmek istemediğini belirtiyorsa, anne-baba çocuğu yargılayıp, eleştirmeden dinlemelidir.

Eğer çocuğun rahatsız olmadığı biliniyorsa, çocuğa uygun bir dille ve açıklayıcı bir konuşma yapılarak okula gelmesi konusunda ikna edilmeli, bu olaydan psikolojik danışman ve sınıf öğretmeni haberdar edilerek, gerçek problemin ne olduğu araştırılmalıdır.

Unutmamalıdır ki her çocuğun okula uyum süresi birbirinden farklıdır. Bu nedenle başka çocuklarla asla kıyaslanmamalıdır. Bu süreç çocuğun kişilik yapısına ve ailenin yetiştirme biçimine göre değişebilmektedir.

Oyla post
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir