Karayolları Genel Müdürlüğü’nden, ‘OGS’den HGS‘ye geçiş’ açıklaması
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son açıklamada, otoyol ve köprü geçişlerinde OGS ile ilgili değişikliğe gidildiğini duyuruldu.
OGS kalktı mı?
OGS ile ilgili açıklama Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından yapıldı.
Karayolları Genel Müdürlüğü’nden uyarı!
Gişelerde ise elektronik sistem, 1 Nisan’a geçildiği 00.00 saatinde otomatik olarak iptal edilecek
OGS’den HGS’ye geçiş nasıl olacak?
Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) 31 Mart Perşembe günü sona erecek, bu tarihten itibaren ücretli yollar ve köprülerde geçişler sadece Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ile yapılacak.
OGS HGS değişimi nasıl yapılır?
Sistem geçiş sürecinde vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamaları için 31 Mart Perşembe günü sonuna kadar OGS cihazının alındığı bankaya başvuru yapması ve iptal edilen OGS’nin yerine HGS hesabı açtırması gerekiyor.
Uygulamanın ayrıntıları şöyle:
OGS cihazının iptalinden önce yapılan ve henüz tahsil edilmeyen geçiş ücreti OGS hesabındaki bakiyeden tahsil edilecek. İşlemden sonra OGS hesabında halen para bulunuyor ise ilgilinin banka hesabına ya da kredi kartına iade edilecek.
OGS ile yapılan geçişlerin ücretlerinin karşılanmaması durumunda kullanılmak üzere güvence kapsamında alınmış tutarlar banka hesabında ya da kredi kartlarına iade edilecek.
İade işlemleri cihazın iptal tarihinden itibaren 30 gün içinde müşterilerin banka hesaplarına ya da kredi kartlarına yapılacak.
OGS cihazını HGS etiketi ile değiştirenlerin işlem yapmalarına gerek bulunmuyor.
31 Mart Perşembe günü sonundan itibaren tüm OGS cihazları iptal edilecek.
HGS etiketi kartı sorunları ve çözümleri nedir?
Uygulama ile iş yükünün azaltılması ve verimliliğin arttırılarak vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verilmesi ayrıca iki sistemin yarattığı karışıklığın önüne geçilmesi amaçlanıyor.
OGS ile HGS farkı nedir?
OGS cihazında, geçiş ücreti karşılığı kadar kredi bulunması zorunlu olduğundan otomatik ödeme talimatıyla kredi kartına bağlanıyor.
Otomatik Geçiş Sistemi (OGS): Türkiye paralı yollarında kullanılan, para ödeme gişelerinde işlemlere hız kazandıran bir sistemdir. Ücret toplama işlevi gişelerde yer alan antenler aracılığı ile araç üzerindeki etiketin algılanması ve bu etiket ile ilişkilendirilmiş banka hesabından veya kredi kartından otomatik para tahsil edilmesi esasına dayanır.
HGS, açılımı Hızlı Geçiş Sistemi olan yeni sistemdir. HGS Hızlı Geçiş Sistemi, aslında 2000’lerin başında hayatımıza giren OGS sisteminin yerini almak için tasarlanmıştır. OGS cihazının aksine, HGS araç sınıfları6 bölümde incelenir. OGS sistemine göre araç geçişlerini, HGS sistemi daha hızlı yapmaktadır.
OGS’nin yerini alması planlanan HGS karayollarında nakit para tahsilatını sonlandıracaktır.
Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), ülke genelindeki tüm Boğaz Köprülerinden ve otoyol geçişlerinden alınan geçiş ücretlerinin geçmişten günümüze gelen biletli gişelerin yerine radyo frekansı ile tanımlama gibi bir sistem üzerinden biletsiz ya da temassız bir şekilde sürücülerden tahsil edilmesini sağlayacak.
01 04 2022 itibaren otoyol ve köprülerde sadece Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) geçerli olacak. Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) cihazları ise artık kullanılmayacak.