Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanmış olarak her yıl 8 Mart’ta kutlanan uluslararası bir gündür.
Kadınlar Günü neden kutlanır?
İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.
2022 Dünya Kadınlar Günü Doodle’ı, bizi dünyanın dört bir yanına taşıyor ve farklı kültürlerdeki kadınların günlük yaşamlarına dair bir fikir veriyor.
Kadınlar Günü ilk kez ne zaman kutlanmıştır?
Amerika Sosyalist Partisi, 28 Şubat 1909’da New York’ta bir “Kadınlar Günü” düzenledikten sonra, 1910 Uluslararası Sosyalist Kadın Konferansı her yıl bir “Kadınlar Günü” düzenlenmesini önerdi.
1917’de Sovyet Rusya’da kadınlar oy hakkı kazandıktan sonra 8 Mart ulusal bayram oldu.
Kadınlar Günü, 1967’de feminist hareket tarafından benimsenene dek ağırlıklı olarak sosyalist hareketler ve komünist ülkeler tarafından kutlandı.
1975’te Birleşmiş Milletler tarafından kutlanmaya başlandı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 16 Aralık 1977 yılında aldığı kararı ile üye ülkeler kendi geleneklerine ve tarihlerine uygun bir günü Uluslararası Kadın Hakları ve Uluslararası Barış Günü ilan etmeye davet edildi.
Günümüzde Dünya Kadınlar Günü bazı ülkelerde resmi tatildir, bazı ülkelerde ise büyük ölçüde görmezden gelinmektedir. Bazı ülkelerde protesto günüdür, bazılarında ise kadınlığı kutlayan bir gün olarak süregelmektedir.
Kadınlar Günü Sözleri
» Kalbimi çalan tek kadın, Kadınlar Günün kutlu olsun!
» Kadının gücü toplumu yaratır, kadının gülüşü dünyaya baharı getirir! 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun!
» Dünyaya sizin gözlerinizden bakabilseydik, dünya daha güzel bir yer olurdu. Tüm kadınlarımızın, Kadınlar Günü kutlu olsun!
» Hayatı güzelleştiren ve mükemmel kılan kadınlardır.
Onlara toplumdaki tüm işlere katılma fırsatı vererek saygı gösterin. Tüm kadınlarımızın Kadınlar Günü kutlu olsun!
» Hayatın her alanını varlıklarıyla güzelleştiren, sevgisiyle dünyayı değiştiren tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun!
» 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, saygıdeğer Türk ve Dünya kadınlarına sağlık ve mutluluk getirsin. Kadınlar Gününüz kutlu olsun.
» Bir kadın, kaybetmekten ve mücadeleden hiçbir zaman korkmaz. Hayatın her alanında gücüyle göz kamaştıran tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun!
» Her şey bir kadınla başlar. Hayat bir kadınla başlar. En büyük aşk O’nunla başlar.
Kadınların bize her gün verdiği her şeyi takdir etmek ve sevmek bizim görevimizdir. Kadehlerimizi kadınlar için kaldıralım! Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun!
» Sen hayatımın mimarı, evimin neşesi, kalbimin en değerlisisin. Ailemiz için yaptığın her şey için sana hayranım. Dünya Kadınlar Günün kutlu olsun!
Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü
Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında, iki komünist kız kardeş Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova’nın girişimi ile gerçekleştirildi.
Bu tarihten sonra yıllar boyunca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamalarına izin verilmedi. 1975 yılında “Birleşmiş Milletler Kadın On Yılı” ilan edildi. Türkiye de bu kapsamda yer aldığı için 1975 yılında Türkiye’de “Kadın Yılı Kongresi” yapıldı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün 1975 yılında kutlanmaya başlamasında İlerici Kadınlar Derneği’nin faaliyetleri de etkili oldu. Böylece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapalı ortamlardan sokaklara ve meydanlara çıktı.
İlerici Kadınlar Derneği, işçi sınıfı ile kadınları bir araya getirerek haklarını aramaya çağıran bir sivil toplum örgütüydü. Kurulduğu andan itibaren kısa sürede yurt çapında 33 şube ve 35 temsilcilik aracılığıyla 15 bine yakın üyeye sahip oldu. “Kadınların Sesi” adlı yayın organı ile 35 bin kişiye ulaşabiliyordu.
12 Eylül Darbesi’nden sonra tekrar askerî cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle hiçbir kutlama yapılmasına izin verilmedi.
1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından kutlanmaya devam edilmektedir. Bu yeni dönemin temel farkı, eskiden sadece sosyalist kesimin sahiplendiği bu günün artık hemen tüm kadın kuruluşlarının yanı sıra adeta resmi bayram gibi devlet yetkilileri ve kurumları tarafından da kutlanmaya, hatta şirketlerin de reklam ve pazarlama faaliyetleri ile buna katılmaya başlamasıdır.
Öte yandan, günümüz Türkiye’sinde 8 Mart’ı Komintern’in 1920’li yıllardaki “sınıfa karşı sınıf” politikalarının bir yansıması olarak adlandırıldığı şekilde, “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlayanlar da olduğu görülmektedir.