Termostatik Vana Nedir?
Termostatik vana olarak bildiğimiz cihazın asıl ismi termostatik radyatör vanasıdır.
Oda sıcaklığı termostat üzerindeki skala ya da rakamlar yardımıyla ayarlayabilirsiniz. Termostat sayesinde oda sıcaklığı ayarlanan değere geldiği zaman, otomatik olarak vana üzerindeki pimi iterek su akışını kısar ve vanayı kapatarak radyatörün gereksiz yere FAZLA ısı yaymasını önler.
Termostatik radyatör vanası ne işe yarar?
Radyatör petekli ısıtma sistemlerinde otomatik radyatör vanası olarak kullanılmaktadır. Algılayıcı sensör ve vana gövdesi olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır.
Termostatik radyatörün bir parçası olan vana algılayıcısı, üzerinde bazı sayılar bulunmaktadır. Bu sayılar, ayarlanmak istenen oda sıcaklıklarının derece cinsinden ifade edilmesidir.
Termostatik vananın tasarruf faydaları
Sadece bu bahsedilen avantajlar bile termostatik vananın faydalarını tam anlamıyla ifade etmemize yetmez. Termostatik vananın önemli bir diğer avantajı ise işlevsel olmasıdır.
Termostatik vana, odalarımızdaki ısıyı ve eve giren güneş ışınlarının tutunmasını sağlayarak radyatörü kapatacaktır. Bu şekilde gereksiz yere yakıt harcamasını engellemiş olacaktır.
Termostatik radyatör vanası ne işe yarar?
Termostatik vananın işlevsel özelliği sebebiyle yaklaşık %30 oranında yakıt tasarrufu sağlanmaktadır. Bu sayede cihazın eskime ve yıpranma olasılığı düşecek; yüksek verimli, kullanım ömrü de uzun olacaktır.
Termostatik radyatör vanasının çalışma mekanizması sayesinde oda sıcaklığını istediğiniz ısıda ayarlayabilir, sabit tutabilir ve dilediğinizde yeniden değiştirebilirsiniz.
Isıtma sistemi otomatik bir şekilde dengelendiği için, konfor seviyesi yüksek bir ısınma imkânına sahip olabilirsiniz.
TRV — Termostatik radyatör vanası nedir?
Termostatik Radyatör Vanası (TRV), radyatörlü (petekli) ısıtma sistemlerinde el ile kumandalı radyatör vanalarının yerine kullanılan otomatik radyatör vanasıdır. Algılayıcı sensör ve vana gövdesinden oluşur. Termostatik Radyatör vana algılayıcısı üzerindeki her sayı, derece cinsinden ayarlanabilecek oda sıcaklığına tekabül eder.
Termostatik VANA hakkında bilgiler
TRV sürekli olarak oda sıcaklığını hisseder, oda sıcaklığını istediğiniz değerde sabit tutmak için radyatöre giden suyun miktarını otomatik olarak ayarlar.
Oda sıcaklığı ayarlanan değere ulaştığında TRV radyatöre giren sıcak kazan suyunu keser, oda sıcaklığı ayarlanan değerin altına düştüğünde sıcak kazan suyunun radyatöre girmesine müsaade eder. Bu sayede Termostatik radyatör vana oda sıcaklığını istediğiniz değerde ayarlama, sabit tutma ve istenildiğinde yeniden ayarlama imkanı verir.
Radyatörlerde termostatik VANA kullanımının önemi
Evinizde bebekleriniz özellikle çocuklarınız için en uygun olan dereceyi ayarlayabilmek için oda sıcaklığını belirli bir derecede sabit tutabilmeniz gerekli, bunun içinde vanalara ihtiyacınız olabilir.
Termostatik vanayı istediğiniz oda sıcaklığının konforunu evinize taşırken harici (güneş vb.) ve dahili (ortamda bulunan insanlar, çalışan elektrikli cihazlar vb.) kaynaklardan yayılan ısının, oda sıcaklığını arttıran etkilerini algılayarak, gereksiz oda sıcaklık artışının önüne geçer.
Farklı odaları farklı sıcaklıklara ayarlama imkanı verir. Salon 20-22°C, yatak odası 16-18°C gibi farklı sıcaklıklara ayarlanabilir.
Oda sıcaklığındaki her 1° artışın % 6 daha fazla enerji sarfiyatı anlamına geldiği göz önüne alındığında, gereksiz ısınmanın engellenmesi sayesinde % 30’a varan oranlarda enerji tasarrufu sağlar.
Termostatik radyatör vananın avantajları nelerdir?
Termostatik Radyatör Vanalarının A sınıfı enerji sertifikasına sahip olması, tasarruf potansiyelinin artması ve hassas sıcaklık kontrolü açısından önemlidir.
Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek ıçın merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 21 S’e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır. Enerji Verimliliği Kanunu ve İlgili yönetmelikler gereği merkezi sistemlerde, Termostatik Radyatör Vanası 15°C alt sıcaklık ayar özelliğine sahip olmalıdır.
Algılayıcı üzerindeki rakamlar oda sıcaklığı ayar değerlerini gösterir. Algılayıcı kadranı çevrilerek istenilen oda sıcaklığı ayarlanır. Konfor ve yaşam standardı için belirli maksimum sıcaklık değeri odalar için ayarlanır ve konfor sıcaklığı bulunana kadar Termostatik Vana ayarı her gün 1 °c düşürülerek yeterli sıcaklığa erişilir. Değişikliklerin , dış ortam sıcaklıklarının +/-5°C değiştiği durumlarda yapılması tavsiye edilir.
Isıtmada enerji tasarrufu nasıl yapılır?
Doğru havalandırma yapınız. Pencereler kısa süreli, ama sonuna kadar açınız, uzun süreli ve açık pencerelerde dışarı çok ısı gider, ancak içeri çok az temiz hava gelir.
Eenerji tasarrufu sağlamak için neler yapabilirsiniz?
Pencere ve kapıları izole ediniz. Isıtıcıların verimli çalışmasını sağlayınız.
Perdelerin radyatörlerdeki hava sirkülasyonunu engellemesi önleyiniz. Radyatörler perde ile kapatılmamalıdır.
Geceleri oda sıcaklıkarını 19 – 20°’ye düşürebilirsiniz,
Kullanılmayan odaların peteklerinin kapalı tutulması enerji tasarrufu sağlamaz, kullanılmayan odalarda minimum 15°C’nin altına düşmeyecek şekilde tedbir alınmalıdır.
Duvarda, pencerede ve zeminde görünen çatlakları tamir ediniz.
Kışın hava nemlendiricisi kullanınız. Hava kışın çok kuru olur ve kuru hava da soğukluk hissi uyandırır. Eğer bir nemlendirici alırsanız daha düşük sıcaklıklarda kendinizi daha rahat hissedersiniz ve kuru hava hem sizin sağlığınız için hem de mobilyalarınız için olumsuz sonuçlar yaratır.
Normal / Standart mekan sıcaklığı 21 derecedir!
Pencerenizin ve kapılarınızın kenarlarında olan hava sızıtılarını önlemek için pencere bandı ve süngerler kullanınız. Pencereler ve kapılar, evimizdeki ısının %25 oranında kaybına neden olmaktadır. Gündüzleri, güneş ışığını doğrudan alan pencerelerinizin perdelerini açık tutunuz.
Odaların sıcaklığının artması halinde pencereleri açmak yerine termostatik vana ayarını bir alt seviyeye düşürünüz. Oda sıcaklığını 1°C arttırmak için yaklaşık %6 – 15 oranında daha fazla enerji gerekmektedir.