Emlak vergisi ödeme işlemi ne zaman nereye nasıl ödenir?

Posted by

Vergi borcum olup olmadığını nasıl öğrenebilirim? Vergi borcunuzu gib.gov.tr internet vergi dairesi’nden veya e-Devlet üzerinden sorgulayarak öğrenebilirsiniz.

Emlak Vergisi sorgulama öğrenme ödeme işlemi nasıl yapılır?

Her yıl düzenli olarak ödenen emlak vergisi için bu yıl sayılı günler kaldı. Her yıl düzenli olarak ödenen Emlak vergilerinde bu yıl son tarih 31 Mart.

Emlak vergisi ne zaman nereye ödenir?

Ev ve dükkan sahiplerini yakından ilgilendiren emlak vergisi ödemelerinde son günler. Kimlerin emlak vergisinden muaf olup olmayacağı binlerce vatandaş tarafından merak ediliyor.

31 Mart gününe kadar ödemeleri yapmayan kişiler için ise gecikme zammı uygulanacak. 31 Mart tarihinde sona erecek emlak vergisi ödemelerini yapmayanları ise gecikme zammı bekliyor.

Her sene iki taksit olarak ödenen, emlak vergilerinde ilk taksit Mart, Nisan ve Mayısta, ikinci taksit ise Kasım ayında belediyeye ödeniyor. Eğer vergi süresi içinde ödenmezse, her ay için belli oranda gecikme zammı uygulanıyor.

Emlak vergisinden kimler muaftır?

Emlak vergisi ödemesinden bir mülkü olan, ancak mülkü dışında başka herhangi bir geliri olmayan emekliler, dullar, şehit aileleri, yetimler, gaziler ve işsizler muaf tutulmaktadır.

Burada en önemli kriter ise brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek gayrimenkul ya da hisse sahibi olanlar da vergiden muaf oluyor. Buna rağmen ödeme yapan vatandaşlar ise 5 yıla kadar yaptıkları ödemeleri geri alabiliyor.

Emlak Vergisi borç ödeme işlemleri için en çok tercih edilen ödeme seçeneklerinin başında elektronik ortamda yapılabilen ödemeler geliyor. Bunun dışında dileyen vatandaşlar belediyelerin ilgili birimlerine ya da banka şubelerine giderek ödeme yapabiliyor.

2022’de ev alanlar bu yıl vergiden muaf tutuluyor. Satın alınan dairenin vergisi eski malik tarafından ödeniyor. Vergi borcu bulunan daire satışa konu olamıyor. 2022’de malik olan kişinin vergi sorumluluğu ise 2023 yılında başlıyor.

Emlak vergisi hesaplama

2022 yılında emlak vergisinde yapılacak zamlar Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile açıklandı. Yeniden Değerleme oranları belirlendi. 2022 yılına ait söz konusu değerler, bu yıl için belirlenen yeniden değerleme oranının (yüzde 36,20) yarısı olan yüzde 18,10 kadar artırıldı.

Emlak Vergisi değerleri, 2022 yılında, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı (yüzde 18,10) kadar artırılarak hesaplanacak.

Buna göre; 2022 yılında uygulanacak olan 1319 sayılı Kanunun 42. maddesinde yer alan tutar, 2021 yılına ait tutarın 2021 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı olan (yüzde 36,20/2= yüzde 18,10) oranında artırılması suretiyle 6 bin 173 Türk lirası olarak hesaplandı.

Değerli konut vergisi

Böylece, Türkiye sınırları içinde bulunan mesken nitelikli taşınmazlardan bina vergi değeri 6 milyon 173 bin liranın üzerinde olanlar değerli konut vergisine tabi olacak.

Emlak vergisinin oranı nedir?

» Bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir

» Diğer binalarda ise binde iki

» Arazi vergisinin oranı binde bir

» Arsalarda ise binde üç

Emlak vergisi, taşınmazın bağlı olduğı ilgili belediyeye bizzat gidilerek ödenebilir. Emlak vergilerinizi aynı zamanda Belediyelerin banka hesap numaralarına EFT veya havale yoluyla da ödenebiliyor.

E-devlet sistemi üzerinden giriş yaparak emlak vergisi ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Emlak vergisi ödemesini e-Devlet üzerinden turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu linkinden gerçekleştirebilirsiniz. Bazı bankalar üzerinden de emlak vergisi ödemesi yapılabiliyor.

Emlak vergisi borcu e devlette görünür mü?

Emlak vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ya da öğrenmek isteyen vatandaşlar bu işlemleri belediyelerden veya online internet üzerinden e-devlet.gov.tr ile veyahut Gelir İdaresi Başkanlığı, (GİB) internet vergi dairesi hizmeti işlemlerinden öğrenebililir.

Emlak vergisi sorgulama işlemi nasıl yapılır?

e-Devlet Kapısı’na giriş yaptıktan sonra e-Hizmetler bölümüne tıklamanız gereklidir. E-Hizmetler bölümüne giriş yaptıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı (GiB)bölümünü tıkladıktan sonra burada karşınıza gelecek menü alt hizmetlerinden “vergi borcu sorgulama”yı seçerek işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Oyla post
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir