Bağışıklık sistemini güçlendirmek için D vitamini alımı şart!

Posted by

Hastalıklarla mücadele edebilmek için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak çok önemli.

Güçlü bağışıklık sistemi için D vitamini şart!

Yapılan son araştırmalara göre Türkiye’de 10 kişiden 9’unda D vitamini eksikliği görülüyor.

D vitaminin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösterdiği biliniyor. Bu nedenle kandaki D vitamini düzeyini önerilen aralıklarda tutmak, bağışıklığın güçlenmesi ve hastalıklardan korunma adına büyük önem taşıyor.

Bilimsel araştırmalar D vitamini eksikliğinin; kanser, diyabet, hipertansiyon, kronik yorgunluk, depresyon, kalp ve romatizmal hastalıklara neden olduğunu ortaya koyuyor.

Dünyada ve ülkemizde sıkça rastlanan D vitamini eksikliği, yaygın vücut ağrısı, kas eklem ağrısı, sırt kalça ağrısının yanı sıra halsizlik ve yorgunluğa sebep olabiliyor. D vitamini düzeyine bakılması tavsiyesinde bulunan uzmanlar, günlük 15-20 dakikalık güneş banyosu yapılmasını öneriyor.

Kadınlarda D vitamini RiSK seviyesi

Özellikle meme kanserine yakalanmış kadınlarda D vitamini seviyesinin normal veya normalin üzerinde olduğu görülmekte ve D vitamini seviyesi yüksek olan kadınların yaşama şansının D vitamini seviyesi düşük olan kadınlara göre en az 2 kat daha fazla olduğunu göstermektedir.

Normal sınırların altındaki D vitamini sadece meme kanserine yakalanan kadınlar için değil, aynı zamanda meme kanserine yakalanmadan önlem almak için de önemlidir.

D vitaminin hücreler arasındaki iletişimi arttırarak hızlı bölünmeleri engellediği ve hücreler üzerinde bulunan D vitamini reseptörleri, o hücrelerin anormal bir şekilde büyümesini yani çoğalmasını engelleyerek buraya kan akımını azaltmakta. Dolayısıyla, hücreler beslenemez ve yok olur.

Bu nedenle D vitamini seviyesi yüksek olan kadınlarda meme kanserine yakalanmış bile olsalar, yaşam süreleri daha uzundur. Kansere yakalanmamış bir kadında normal D vitamini seviyesi, en az 30 ng/ml olmalıdır. Kapalı ortamlarda yaşadığı düşünülen birçok kadının D vitamini seviyesi ise 17 ng/ml civarındadır.

D vitamini seviyesi 50 ng/ml üzerinde alan kadınların meme kanserine yakalanma riskini %50 azalmaktadır. Meme kanserine daha önceden yakalanmış kadınların bile D vitamini seviyesinin 50 ng/ml ve üzerine çıkarılması, tedaviyi olumlu etkilemektedir.

Yapılan bazı araştırmalar D vitamini eksikliğinin meme kanseri dışında; kalın bağırsak, akciğer ve prostat kanseri riskini de arttırdığını ortaya koymuştur.

Yeterli D vitamini alımı, doğru besleme ve güneş ışınlarından doğru bir şekilde yararlanma sayesinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle gün içinde öğle saatleri hariç güneşten faydalanılması önemlidir.

‘D Vitamini’ içerikli gıdalar nelerdir?

D witamininin temel kaynağı güneş ışığı. Balık ciğeri, balık yağı, yağlı balıklar ve yumurta sarısının yanı sıra D vitamini ile zenginleştirilmiş tahıllar, süt, tereyağı gibi besinler de temel D vitamini kaynakları arasında yer alıyor.

D vitamini açısından zengin olan somon ve tuna balığı, balık yağları, tavuk ciğeri ve yumurta sarısı tüketilmelidir. Süt, başta portakal suyu olmak üzere meyve suları ve tahıl ürünlerinde de D vitamini bulunmaktadır.

Doktorunuza danışın!

D vitamini alımı vücut için son derece yararlıdır ancak her şeyin fazlasının zararlı olduğu gibi bu vitaminin de aşırı alımı istenmeyen etkilere neden olabilir. Bir insan günde 4000 üniteden fazla D vitamini alımı yapmamalıdır.

Çok yüksek D vitamini seviyesi, kişinin yumuşak doku ve organlarında kalsiyum birikimlerine yol açabilmektedir. Bu nedenle mutlaka uzman yardımı alınmalı ve vücutta D vitamini seviyesi ölçtürülmelidir.

Bağışıklık sistemini güçlendiren kanser riskini azaltan besinler nelerdir?

Siyah üzümün faydaları nedir?

Siyah üzüm (Keçimen üzümü) Çekirdeği ve kabuğuyla beraber tüketildiğinde içeriğindeki “resveratrol” ile kanser yapıcı bileşikleri bloke edici özelliğe sahiptir. İnsan vücudunda kanser dokularının oluşumunu ve gelişimini engellemektedir.

Zerdeçal‘ın yararları nedir?

Zerdeçal, Karaciğer, akciğer, kolon, mide, meme, yumurtalık, beyin ve lösemi gibi pek çok kanserde tümör hücrelerinin büyümesini engellemektedir. Kanser hücrelerinin yaşamasını sağlayan enzimin aktivitesini azaltır. Safra arttırıcı etkisi nedeniyle safra taşı olan kişilerde kullanılmamalıdır.

Havuç meyvesinin yararları nedir?

Betakarotenden zengin olan havuç prostat, ağız, yemek borusu ve mide kanserine karşı koruyucu etkisi vardır. Havuç suyu şeklinde de tüketilebilir.

Kısaca Domatesin yararları nedir?

Domatesin içinde bol miktarda bulunan likopen, DNA hasarını engelleyerek kanser riskini azaltmaktadır. Özellikle akciğer, kolon ve meme kanserlerinde etkilidir.

Ananas’ın yararları nedir?

Ananasın içindeki “bromelain” maddesi özellikle akciğer, bağırsak, yumurtalık ve cilt kanserlerinde tümörlü hücrenin gelişimini engellemektedir.

Balık yararları nedir?

Balık, A, D, K ve B grubu vitaminler açısından zengindir. İyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko bakımından da iyi bir kaynaktır. Özellikle somon gibi Omega-3 içeriği yüksek olan balıklar kansere karşı koruyucudur. Haftada 2 kez tüketilmesi önerilmektedir.

Çörek otunun yararları nedir?

Çörek otu, Akciğer, baş-boyun, kolon, karaciğer, lösemi, lenfoma, pankreas, prostat ve yumuşak doku kanserlerine karşı koruyucudur. Vücutta mikrop veya tümörle mücadele eden hücrelerin sayısını arttırmaktadır.

Kuru baklagillerin yararları nedir?

Mercimek, nohut, kuru fasulye ve barbunya iyi lif kaynaklarıdır. Özellikle bağırsak kanseri için koruyucudur. Vücuda zarar veren maddelerle savaşırlar ve kan dolaşımına yardımcı olurlar. Haftada 2 kez tüketilebilir.

Sarımsağın yararları nedir?

Sarımsak, Selenyum içeriği yüksek olan sarımsak mide, göğüs, bağırsak, cilt ve prostat kanserlerinde tümörlerin oluşmasını ve ilerlemesini engellemektedir. Zeytinyağı içinde ezilerek veya çiğ şekilde tüketilmesi daha faydalıdır.

Soğan’ın yararları nedir?

Soğan, bol miktarda A, B ve C vitaminleri, fosfor, iyot ve kükürt içerir. Özellikle kolon kanserine yakalanma riskini azaltır. Doğal antibiyotik özelliğiyle bağırsak ve karaciğeri temizlemektedir.

Fındığın yararları nedir?

Fındık, E vitamini açısından zengin bir besindir. Tümör büyümesini engelleme ve kanserli hücrelerin kendilerini yok etmeleri; yani apoptosis sürecini başlatır. Kolon, prostat ve göğüs kanserleri üzerinde önemli rol oynamaktadır. Her gün en fazla 1 avuç tüketilebilir.

Yoğurdun faydaları nelerdir?

Yoğurdun içindeki probiyotik bakteriler vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede önemli bir role sahiptir. Özellikle kolon, mide, akciğer ve meme kanserlerine karşı koruyucudur.

Brokoli’nin faydaları nelerdir?

Brokoli, Lif, A ve C vitaminleri, folik asit ve kalsiyum gibi beslenme açısından değeri olan birçok fayda sağlamaktadır. Ayrıca brokoli, glukosinolat içermektedir ve vücutta meydana gelen zararlı maddelerin etkisiz hale dönüştürülerek böbreklerden atılmasını sağlamaktadır. İdrar yolları, kolon, akciğer, göğüs ve rahim kanserine karşı koruyucudur. Yemeklerde, salatalarda çiğ veya buharda pişirilerek tüketilebilir.

Oyla post
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir