Altı muhalefet partisi tarafından oluşturulan ‘Altılı Masa Seçim Güvenliği Komisyonu’, seçim sürecinden atacakları adımları açıkladı.
Altılı masa seçim güvenliği adımlarını bugün açıkladı
Seçim güvenliğinin sağlanması için gerekli unsurları belirleyen ve alınacak önlemler 4 ana başlıkta sıralandı.
6 parti, seçim güvenliği tedbirlerini bugün bir toplantı yaparak kamuoyuna açıkladı.
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi’nden oluşan Altı Parti’nin oluşturdukları Seçim Güvenliği Komisyonu hazırladıkları raporu paylaştılar.
Seçim öncesi, seçim sürecinde yapılacak çalışmalar, seçim günü yapılacak çalışmalar ve seçim sonrasında yapılacaklar şeklinde yapılan çalışmaları;
– CHP’den Oğuz Kaan Salıcı,
– DEVA Partisi’nden İdris Şahin,
– Demokrat Parti’den İlay Aksoy,
– Gelecek Partisi’nden Ayhan Sefer üstün,
– İYİ Parti’den Şenol Sunat,
– Saadet Partisi’nden Hasan Bitmez, birlikte açıkladılar.

6 siyasi parti adına komisyonun çalışmasına dair ortak açıklamayı İyi Parti Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat yaptı. Sunat, “Milletimizin helal oylarıyla haramilerin düzenine son vereceğiz” dedi.
Sunat, “Türkiye genelinde seçmen sayısı değişimini kontrol ediyoruz. Konut satışı üzerinden, bankaya döviz yatırılması, tahvil alma gibi yöntemlerle veya geçici koruma statüsündeyken partili cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı’nın tek imzasıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazananları düzenli olarak takip ediyoruz.” diye konuştu.
Ads by Kiosked
Çalışmalara ilişkin olarak Sunat şunları kaydetti:
Olağandışı seçmen kaydı görünen haneleri yerinde kontrol ediyor, fark ettiği halde seçmen listelerinden düşürülmemiş vatandaşlar dahil çeşitli konularda analiz raporları çıkartıp karşılaştırıyoruz. Bu hususlarda seçim güvenliğini tehdit edecek düzeyde tespitlerimiz olması halinde gerekli işlemleri yapacağımızdan ve bunları kamuoyu ile paylaşacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın.
Yurt içi ve yurt dışında 200 bin civarı sandık kurulmasını bekliyoruz. Seçim günü görev yapacak sandık alanı, okul, bina, kat sorumluları, sandık kurulu üyeleri ve müşahitleri şimdiden belirliyor ve eğitiyoruz.
Seçim günü bizlere destek olacak avukat, hukukçuları tespit ediyoruz. YSK temsilcilerimiz ile il ve ilçe seçim kurullarındaki üye ve temsilcilerimizin iş birliği içerisinde çalışması için zemin oluşturuyoruz.
Yakın zamanda gerçekleşen değişiklik sebebiyle il ve ilçe seçim kurullarının yeniden oluşumunu da yakından takip ediyoruz, herhangi bir ihlal olması halinde mutlaka gereğini yapacağız.
Sandık sonuçlarının, tutanakların ve diğer bilgilerin işleneceği teknik altyapı ve sistemlerimiz de hazır. Bu konuda altılı masayı oluşturan siyasi partiler olarak iş birliği yapacağız.
Bugüne kadar gerçekleşen seçimlerde yürütülen propaganda faaliyetlerinin adil ve eşit koşullarda gerçekleşmediği, siyasi partilerin, iktidarın adil olmayan tutumlarına maruz kaldığı bir gerçektir.
Seçim güvenliğinin sağlanması için gerekli unsurları belirleyen ve alınacak önlemler 4 ana başlıkta sıralandı.
– Her parti seçim kütüklerini YSK’dan alarak bunlar üzerinde çalışma yürütecek. ‘Anormal sayıda seçmen kaydı, vefat ettiği halde kütüğe yazılanlar’ gibi başlıklar değerlendirilecek.
– Sandık başı işlemlerini takip edecek kadrolar belirlenecek. Yaklaşık 200 bin civarında kurulacak sandık için görevlisi belirlenecek. Bu görevliler eğitimden geçirilecek.
– Partiler ortak seçim alt yapısı sayesi oluşturacak. Bu konuda partiler iş birliği yapacak
– Sandık kurulu başkanı ve memur üye belirleme süreci takip edilecek
– Her siyasi parti seçim sürecinde düzenleyeceği, miting, toplantı benzeri faaliyetler konusunda diğer partileri bilgilendirecek.
– Altılı masayı oluşturan partiler propaganda faaliyetlerinin sağlıklı, eşit ve adil şekilde yürütülmesi için iş birliği yapacak.
– Seçim günü bütün sandık kurullarının mevzuata uygun şekilde oluşumu takip edilecek.
– Sandık başından gerçekleşecek, usulsüz işlemleri, mükerrer oy kullanımı, kamu gücü kullanarak yapılan manipülasyonlar ile yerel ve yöresel müdahaleler konusunda şikayet ve itiraz yolarını kullanılacak.
– Seçmenin oy vermesi teşvik edilerek ve kolaylaştırılacak
– Seçim sürecinde yapılan itirazlar takip edilecek.
– Islak İmzalı sandık sonuç tutanağının alınması ve yetkili birimlere iletilmesi sağlanacak.
– Oy torbasının ilçe seçim kuruluna ulaşması takip edilecek.
– YSK tarafından resmi sonuçların ilanına kadar her türlü itiraz mekanizması takip edilecek.