Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı 2022 yılı fitre miktarını açıkladı.
2022 yılı fitre miktarı açıklandı
Bu yıl kişi başı fitre kaç lira olacak? 2022 yılı Ramazan ayında fitre ne kadar verileceğini Diyanet Din İşleri Yüksek Kurulu açıkladı. Fıtır sadakası nedir?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yaptığı toplantıda;
2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarını 40 TL olarak belirledi.
Fıtır Sadakası ne demek?
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığınca karar sonrasında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Din İşleri Yüksek Kurulumuzca 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarı,
İslam dininin temel kaynaklarında zikredilen deliller ve günümüz şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalaması esas alınarak 40 (kırk) TL olarak belirlenmiştir.
Bununla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye olarak da verebilir.
Bu miktar, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden ayni olarak da verilebilir. Ayrıca belirlenen fitre miktarı fidye miktarıdır.”
Oruç fidyesi, fıtır sadakasında olduğu gibi onları verecek kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir.
Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. (Zekât için de aynı kural geçerlidir.)
Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl (üst soy) ve fürûuna (alt soy) veremez.
Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürû ise, çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.
Yine, bir kimse hanımına zekât, fitre ve fidyesini veremeyeceği gibi, hanımı da kocasına bunları veremez!
Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir.
Sadaka-i fıtr, oruçlunun, uygunsuz sözlerinden hâsıl olan günahları temizler.
Zekât nisabı kadar para veya kıymetli mala sahip olan her Müslüman’ın fitre vermesi vacip kabul edilmektedir. Eğer zekat nisabına sahip değilseniz, fitre vermek vacip olmaz.
Dinen zengin kabul edilen her Müslüman kendisinin ve küçük çocuklarının fitresini vermekle yükümlüdür.
Bir hadîs-i şerifte öneminden şöyle bahseder: “Ramazan orucu, gökle yer arasında durur. Sadaka-i Fıtr verilince yükselir.”
§ Maddi durumu iyi olanlar, açıklanan bu miktardan misli misli fazlasıyla verebilirler!